top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑριστοτέλης Παναγιωτόπουλος MD

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών στα Κορίτσια

Έγινε ενημέρωση: 22 Φεβ



Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι κοινή διαταραχή στα κορίτσια. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερτρίχωση, σοβαρή ακμή και προβλήματα του έμμηνου κύκλου. Η υπερτρίχωση μπορεί να παρουσιαστεί στο πρόσωπο, το πηγούνι, το λαιμό, την πλάτη, το στήθος ή την κοιλιά. Τα προβλήματα του έμμηνου κύκλου περιλαμβάνουν μήνες χωρίς περιόδους, βαριές ή μακροχρόνιες περιόδους ή περιόδους που συμβαίνουν πολύ συχνά. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει επίσης ονομαστεί υπερανδρογονισμός ωοθηκών.


Πολλά κορίτσια με ΣΠΩ έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία, αλλά μερικά κορίτσια είναι κανονικού βάρους ή αδύνατα. Τα κορίτσια μπορεί να έχουν μητέρες, θείες ή αδερφές που είχαν ακανόνιστη έμμηνο ρύση, υπερτρίχωση στο σώμα ή υπογονιμότητα. Ορισμένα μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν διαβήτη τύπου 2.


Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ονομάζεται επίσης υπερανδρογονισμός των ωοθηκών. Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες ανδρογόνων (όπως ανδρικές) που παράγονται στα επινεφρίδια προκαλούν την ανάπτυξη τριχών στις μασχάλες, τριχοφυΐας της ηβικής περιοχής και οσμή του σώματος. Κατά τη διάρκεια και μετά την εφηβεία, οι ωοθήκες παράγουν συνήθως 3 τύπους ορμονών: οιστρογόνα, προγεστερόνη και ανδρογόνα. Στο ΣΠΩ, οι ωοθήκες εχουν αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, ακμή και ακανόνιστους έμμηνους κύκλους σε εφήβους και ενήλικες.


Τι προκαλεί το ΣΠΩ:


Τα αίτια του ΣΠΩ δεν είναι πλήρως γνωστά. Σε πολλά κορίτσια, το ΣΠΩ φαίνεται να σχετίζεται με το ότι έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα ενός κοριτσιού πρέπει να παράγει επιπλέον ινσουλίνη για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στο φυσιολογικό εύρος. Τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να επηρεάσουν τις ωοθήκες και ως αποτέλεσμα να να παράγουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων. Ορισμένα κορίτσια μπορεί να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.


Πώς γίνεται η διάγνωση του ΣΠΩ:


Καμία μεμονωμένη εργαστηριακή εξέταση δεν μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια το ΣΠΩ. Τα τυπικά συμπτώματα του ΣΠΩ περιλαμβάνουν ακανόνιστη έμμηνος ρύση, ακμή ή υπερτρίχωση στο πρόσωπο, το στήθος ή την κοιλιά. Λαμβάνονται αιματολογικές εξετάσεις για τη μέτρηση των επιπέδων των ανδρογόνων ορμονών στο αίμα και για τον αποκλεισμό άλλων διαταραχών με παρόμοια συμπτώματα. 


Η έμμηνος ρύση είναι συχνά ακανόνιστη για τα πρώτα 2 έως 3 χρόνια μετά την εμμηναρχή. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί το ΣΠΩ σε νεαρά έφηβα κορίτσια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα ακόμη και αν η διάγνωση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.


Πώς αντιμετωπίζεται το ΣΠΩ;


Σε ασθενείς που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία, ένας ιατρός θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το ΣΠΩ.  Ένας διατροφολόγος μπορεί να εξετάσει την πρόσληψη τροφής, την άσκηση και τη δραστηριότητα σας για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους για εσάς. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της αντίστασης του σώματος σας στην ινσουλίνη και την πρόληψη της εξέλιξης του διαβήτη.


Η αφαίρεση της περίσσειας τριχοφυΐας περιλαμβάνει αισθητικές μεθόδους όπως λεύκανση, αποτρίχωση, ξύρισμα, ηλεκτρόλυση, αποτρίχωση με λέιζερ ή τοπικές αποτριχώσεις. Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις σε τοπικά αποτριχωτικά. 


Μερικές φορές οι ιατροί συνταγογραφούν φάρμακα για τη θεραπεία του ΣΠΩ. Ένας ιατρός μπορεί πρώτα να ζητήσει από ένα κορίτσι να δοκιμάσει αντισυλληπτικά χάπια για να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ανδρογόνων στο σώμα της και στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου της. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της ακμής και της υπερτρίχωσης  σε ορισμένα κορίτσια, αλλά δεν λειτουργούν σε όλους. Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες για να καθοριστεί εάν η θεραπεία με αντισυλληπτικά χάπια είναι αποτελεσματική.  Τα αντιανδρογόνα χρησιμοποιούνται επίσης μερικές φορές για τη θεραπεία του ΣΠΩ. Αυτά τα φάρμακα καταπολεμούν τις επιπτώσεις της περίσσειας ανδρογόνων στο σώμα ενός κοριτσιού και μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των προβλημάτων ανάπτυξης του δέρματος και των τριχών.


Ένα φάρμακο για το διαβήτη, η μετφορμίνη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης. Σε ορισμένα κορίτσια με ΣΠΩ, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ωορρηξίας και των επιπέδων ανδρογόνων. Αυτό μπορεί να κάνει τους έμμηνους κύκλους ενός κοριτσιού πιο τακτικούς.


Τα φάρμακα πρέπει πάντα να συνδυάζονται με τις προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής.


17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page