Είχα την τιμή να συμμετάσχω σε ένα Q&A session για την Πρώιμη Ήβη στον καινοτόμο site Momizen. Ένα site που πρέπει να επισκεφτούν οι γονείς που αναζητούν δραστηριότητες με επίκεντρο το παιδί.
Πρώιμη Ήβη. Τα Σημάδια Στα Παιδιά Και Ο Πρώτος Έλεγχος
Τα τελευταία χρόνια ειδικοί και γονείς παρατηρούν ότι η Πρώιμη Ήβη ξεκινάει νωρίτερα απ΄ότι στο παρελθόν, συχνότερα στα κορίτσια, από τις ηλικίες των 6 με 7 χρονών. Μιλήσαμε με τον ενδοκρινολόγο Δρ Αριστοτέλη Παναγιωτόπουλο, Διευθυντή του Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το ιατρικό θέμα που επηρεάζει τα παιδιά. Τον ρωτήσαμε τι είναι η Πρώιμη Ήβη, και πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας όταν το σώμα τους δείχνει τα πρώτα σημάδια της.
Τι είναι η Πρώιμη Ήβη;
Η πρώιμη ήβη είναι όταν το σώμα ενός παιδιού αρχίζει να εμφανίζει σημάδια σεξουαλικής ανάπτυξης νωρίτερα από το συνηθισμένο, συχνά πριν από την ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια και των 9 ετών στα αγόρια.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου μπορεί να έχει Πρώιμη Ήβη;
Προσέξτε για πρώιμα σημάδια όπως η ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια, η μεγέθυνση των όρχεων στα αγόρια, η ταχεία αύξηση του ύψους, η οσμή του σώματος, η ακμή ή η πρώιμη έμμηνος ρύση στα κορίτσια.
Τι προκαλεί την Πρώιμη Ήβη;
Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως ορμονικές ανισορροπίες, θέματα του εγκεφάλου, γονιδιακή κληρονομικότητα ή, σπάνια, άλλες ιατρικές παθήσεις. Πολλές φορές η αιτία δεν είναι σαφής.
Πώς θα ελέγξει ο ιατρός την Πρώιμη Ήβη;
Ο παιδοενδοκρινολόγος θα πραγματοποιήσει στο παιδί σας μια λεπτομερή αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει:
Ιατρικό ιστορικό: Ο ιατρός θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου τυχόν οικογενειακού ιστορικού της πρώιμης ήβης ή άλλων σχετικών ιατρικών καταστάσεων.
Ανασκόπηση των καμπύλων ανάπτυξης: Θα ελεγχθούν για να εντοπιστούν τυχόν μη φυσιολογικά μοτίβα ανάπτυξης που μπορεί να σχετίζονται με την πρώιμη ήβη του παιδιού.
Φυσική εξέταση: Αξιολόγηση της γενικής υγείας του παιδιού και αναζήτηση σημείων πρώιμης ήβης. Αυτό περιλαμβάνει τη "Σταδιοποίηση Tanner", η οποία αξιολογεί το στάδιο της σεξουαλικής ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση χαρακτηριστικών όπως η ανάπτυξη των μαστών, η ανάπτυξη των ηβικών τριχών και η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.
Ακτινογραφία οστικής ηλικίας: Βοηθά στην αξιολόγηση του κατά πόσον η ανάπτυξη των οστών εξελίσσεται ραγδαία.
Εξετάσεις αίματος: Περιλαμβάνουν εκτιμήσεις των επιπέδων ορμονών.
Δοκιμή διέγερσης LHRH: Πρόσθετες εξετάσεις ορμονών που γίνονται εάν οι αρχικές εξετάσεις δεν είναι καταλυτικές και απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες.
Απεικόνιση του εγκεφάλου: Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί η διενέργεια απεικονιστικών μελετών όπως η μαγνητική τομογραφία για την αξιολόγηση των δομών του εγκεφάλου.
Θα επηρεάσει αυτό το παιδί μου μακροπρόθεσμα;
Μπορεί να υπάρξουν κάποιες συναισθηματικές και κοινωνικές προκλήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε κοντύτερο ανάστημα. Ωστόσο, με τη σωστή φροντίδα και υποστήριξη, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να ζήσουν μια υγιή ζωή.
Πώς επηρεάζει το παιδί ψυχοκοινωνικά;
Η πρώιμη ήβη μπορεί να έχει ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά τους, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τη συνολική ευημερία τους.
Εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση
Τα παιδιά που βιώνουν Πρώιμη Ήβη μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για τη σωματική τους ανάπτυξη, ειδικά αν αυτή διαφέρει σημαντικά από τους συνομηλίκους τους.
Σχέσεις με συνομηλίκους
Εάν ένα παιδί είναι σωματικά πιο ώριμο από τους συνομηλίκους του, μπορεί να δυσκολεύεται να σχετιστεί μαζί τους, οδηγώντας ενδεχομένως σε κοινωνικές προκλήσεις ή αισθήματα απομόνωσης.
Συναισθηματική ευημερία
Η Πρώιμη Ήβη μπορεί να αποτελέσει συναισθηματική πρόκληση για τα παιδιά. Μπορεί να βιώσουν μια σειρά συναισθημάτων, όπως σύγχυση, άγχος ή απογοήτευση για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους.
Σχέσεις γονέων-παιδιών
Οι γονείς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούν συζητήσεις σχετικά με την εφηβεία νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Είναι σημαντικό οι γονείς να παρέχουν υποστήριξη, κατανόηση και ανοιχτή επικοινωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Υπάρχουν θεραπείες για την Πρώιμη Ήβη;
Ναι. Η σωστή θεραπεία εξαρτάται από το τι την προκαλεί. Μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την επιβράδυνση της κατάστασης ή την αντιμετώπιση των επιπέδων των ορμονών.
Ο αγωνιστής γοναδοτροπίνης-εκλυτικής ορμόνης (GnRH) είναι η πιο κοινή θεραπεία για την Πρώιμη Ήβη. Χορηγούνται συνήθως ως ενέσεις ή εμφυτεύματα και λειτουργούν με προσωρινή "παύση" της αναπτυξιακής διαδικασίας. Σε γενικές γραμμές αυτή η θεραπευτική επιλογή είναι ασφαλής με ελάχιστες μακροπρόθεσμες ανησυχίες. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε τις λεπτομέρειες των θεραπευτικών επιλογών με το ιατρό σας.
Παίζουν ρόλο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην πρώιμη εφηβεία;
Ναι. Ορισμένα τρόφιμα και προϊόντα περιέχουν ουσίες που μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία και την ανάπτυξη της εφηβείας. Παραδείγματα είναι: Τα προϊόντα σόγιας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα και οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (EDCs), τα πλαστικά δισφαινόλης Α (BPA), οι φθαλικοί εστέρες, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν συσχετίσεις, τα στοιχεία δεν είναι πάντα οριστικά και οι ατομικές αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν.
Έχει επηρεάσει το COVID-19 την εμφάνιση της Πρώιμη Ήβη;
Δεν υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση σχέση μεταξύ του COVID-19 και της πρώιμης ήβης. Ο κύριος αντίκτυπος του COVID-19 στα παιδιά σχετίζεται με τον ίδιο τον ιό, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της μετάδοσης και των πιθανών επιπλοκών.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία και οι συναφείς αλλαγές στον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσαν να επηρεάσουν έμμεσα διάφορες πτυχές της υγείας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας. Για παράδειγμα, οι διαταραχές στις τακτικές επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης ή οι καθυστερήσεις στην αναζήτηση ιατρικής φροντίδας για τυχόν προβλήματα υγείας θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διάγνωση και τη διαχείριση της πρώιμης εφηβείας.
Ποιος ειδικός πρέπει να αξιολογήσει και να διαχειριστεί ένα παιδί με Πρώιμη Ήβη;
Ένα παιδί με Πρώιμη Ήβη θα πρέπει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται από παιδοενδοκρινολόγο. Οι παιδοενδοκρινολόγοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη διάγνωση και τη θεραπεία ορμονικών διαταραχών στα παιδιά.
Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί παρουσιάζει Πρώιμη Ήβη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να σας παραπέμψει σε παιδοενδοκρινολόγο, εάν είναι απαραίτητο.
Comments